Pariurile combinate

Salut,

Astazi as dori sa va vorbesc despre un sistem larg raspandit in Romania si in intreaga Europa de Est. Este vorba de pariurile combinate sau asa zisele bilete.

Pariul combinat reprezinta un tip de pariu in care jucatorul decide sa combine pronosticurile sale pe un numar de doua sau mai multe evenimente sportive. Pariurile mai sunt numite si acumulatori, parlay, combi sau combo in limba engleza. In cazul acestui tip de pariu, cotele alese de catare parior sunt inmultite intre ele pentru a da cota finala. Cazul cel mai intalnit este pariul combinat n din n. Despre acest tip de pariu voi discuta in continutul acestui articol, celelalte tipuri fiind derivate ale acestuia.
In cazul pariurilor combinate n din n, pariorul pronosticheaza rezultatul a n evenimente sportive fiind nevoit sa "ghiceasca" toate rezultatele pentru a castiga. Avantajul aparent este acela ca pariorul poate castiga o suma foarte mare cu o investitie minima. Tocmai din structura pariului combinat se vede ca putem avea speranta unui castig fabulos cu o investite minima. Cazul este similar cu cel al loteriilor de stat. Aceste bilete de loterie reprezinta un pariu pierzator din start pentru ca desi orice jucator poate investi o suma aparent neglijabila pentru un castig fabulos, acesti jucatori nu tin seama de sansele de castig raportate la costul biletului. Stiu doar ca sansele lor sunt mici. Dar cat de mici? Mult prea mici pentru a fi profitabile.
Veti argumenta, probabil, ca in cazul loteriilor nu ai nevoie de nicio pricepere, ci doar de noroc pur. Este adevarat, dar va pot spune ca de multe ori e preferabil sa ne bazam pe norocul pur atunci cand informatiile despre evenimentele sportive pariate sunt extrem de slabe calitativ si cantitativ.
Spuneam ca aceste pariuri combinate au prins foarte bine in intreaga Europa de Est deoarece populatia acestei zone este extrem de saraca si prefera sa plateasca asa numita "taxa pe saracie" (definitia sociologilor data biletelor cumparate la loterie) pentru a-si pastra vie speranta unei vieti mai bune.Avand o situatie economica mult prea precara acesti pariori decid sa isi incerce norocul neglijand total sansele de castig. Rezultatul este cunoscut: foarte putini pariori vor reusi sa-si implineasca visul, restul pariorilor vor fi si mai saraci decat inainte, iar casele de pariuri vor inregistra castiguri fabuloase.
Spuneam intr-un articol trecut ca orice parior alege sistemul combi este pierzator pe termen lung. Acum va voi oferi explicatia matematica a acestui fapt:
Exemplu: Tenis - Jucatorul A intalneste Jucatorul B si Jucatorul C intalneste Jucatorul D insemifinalele unei competitii. Firma care stabileste cotele ofera 2.00vs 2.00 in ambele meciuri. Casa de pariuri X ofera 1.90vs 1.90 in ambele cazuri. Daca aleg sa pariez sistemul combinat voi obtine o cota 3.61, avnd sanse de castig 0,25(1/2*1/2). ROI-ul(return of investment) il obtin inmultind cota cu sansele de castig si scazand 1 si inmultind cu 100: (3.61*0.25-1)*100=-9.75%. Asta inseamna ca in cazul fiecarei sute de unitati investita am o asteptare de -9.75 unitati. Sa vedem acum si cazul in care pariem cate un singur eveniment pe bilet: {[(1.9*1/2)+(1.9*1/2)]/2-1}*100=-5%. Se poate vedea diferenta simtitoare(dezavantajul se reduce aproape la jumatate in cazul parierii cate unui eveniment pe bilet). Asadar avem nevoie sa suplinim doar un avantaj de 5% al casei in cazul parierii unui eveniment pe bilet fata de 9.75% in cazul biletului combo. In cazul in care se combina 3 sau mai multe evenimente avantajul casei creste simtitor. De asemenea in cazul in care cotele oferite sunt mai slabe avantajul casei creste foarte repede.
De fapt toate aceste calcule nici nu ne sunt necesare pentru a intelege cat de rau este pentru parior sa aleaga biletul combo. Stim ca in cazul fiecarui eveniment oferit, casa are un avantaj asa ca de ce am vrea sa inmultim acest avantaj al casei prin pariuri combo de vreme ce il putem pastra constant pariind un singur eveniment pe bilet.
Am intalnit multi sustinatori ai pariurilor combi. Acestia nu fac altceva decat sa sfideze calculele matematice elementare. Ei au tot felul de argumente in favoarea sistemului lor: nu am bani suficienti ca sa pun un singur meci pe bilet, daca pariez o suma mica nici macar nu "simt" castigul etc. Va reamintesc ca noi nu pariem pentru a castiga sume nete de bani, ci procente, pentru a avea un ROI cat mai ridicat. O parte a celor amintiti anterior intelege absurditatea pariurilor combi. Ei continua sa isi gaseasca scuze: mai pun cateva bilete pentru ca "trebuie sa ma ridic" dupa care voi juca numai cate 1 meci pe bilet. Le reamintesc faptul ca daca ar fi economisit sumele pariate pe bilete ar fi putut fi deja "ridicati".
Sper ca am reusit cu acest articol sa va ofer o imagine completa a pariurilor combo.

Pana data viitoare,
BOL all,
Plus EV

Un comentariu:

SEO